Het verhaal achter Bergé Yoga

Plots ging het licht uit.

Na een diepe val op skivakantie brak ik verschillende ruggenwervels. Het licht ging gelukkig weer aan, al bleef het eerst nog even duister.

Lange tijd lag ik noodgedwongen in bed. De immobiliteit en het trauma brachten talloze complicaties met zich mee.
De kers op de taart kwam een jaar later: een auto-immuun ziekte.

Ik moest al mijn dromen en projecten opgeven of herdenken. Beroofd van mijn oude leven, wist ik niet meer goed wie ik was.

Het was uit pure wanhoop dat ik naar India vertrok om in extremis Yoga een kans te geven.

Maar die wanhoop, bleek uiteindelijk een briljante beslissing!
Yoga slaagde, waar de klassieke geneeskunde tekortschoot. Het gaf me weer richting, kracht en zingeving en liet me toe geleidelijk aan de lat weer hoger te leggen.

Ik wilde weer fit en sterk worden, maar meer nog wilde ik mijn naakte zelf beter begrijpen voor meer innerlijke vrede. Want die vrede was kwetsbaar gebleken.

 

Natuurlijke geneeskracht van het lichaam en de psychologische impact van een ziektebeeld.

Het Westerse gezondheidssysteem hielp me met een urgente ingreep en het behandelen van symptomen. Maar Yoga gaf me weer perspectief en toegang tot de natuurlijke geneeskracht van mijn lichaam.

Yoga bevrijdde me van een zeker ziektebeeld. Wat een psychologische bevrijding!

Ik kon geen vrede nemen met pleisters op een wonde, het verdoezelen van symptomen en een toegenomen afhankelijkheid van dokters en medicijnen.

Yoga was confronterend, maar bevrijdde me van medicatie, machteloosheid en een verziekte identiteit.

 

Een langzame heropbouw

Eenmaal in India op de mat, kraakte en zeurde mijn gebroken lichaam. Ik was volledig uitgeput na een half uurtje Yoga. Ook mijn gedachten waren confronterend: "Dit valt niet meer te verbeteren", "ik maak het alleen erger", "het beste ligt achter mij",...

Maar, langzaam kwamen de eerste positieve signalen. Mijn kracht nam gestaag toe en langzaam kreeg ik meer beweging in mijn gewrichten.

Ik besloot dagelijks krachtige intenties te formuleren op de mat (mantra's), positief denken te voeden en negatieve gedachtegangen in de kiem te smoren. Dat proberen we allemaal, maar yoga geeft ons de sleutels hiertoe.

Mijn rug werd soepeler, het lichamelijke evenwicht herstelde zich en mentaal klaarde alles op. Ik kon terug bewegen. Ik was terug fit!

Tot op vandaag helpt yoga me met het optimaliseren van routines, gezonde eetpatronen en fysieke therapie aangepast aan de noden van mijn lichaam.

Ondertussen, verdween mijn auto-immuun ziekte geheel op de achtergrond. In scherp contrast met de prognoses van verschillende artsen.

 

Voorbij het waarneembare

De therapeutische kracht van Yoga overtrof mijn wildste verwachtingen. Ook de dokters die mij voor vertrek hadden gezien keken mij vol ongeloof aan. "Hoe heb je dat voor elkaar gespeeld?"

Maar dit was nog maar het begin.

Ik wilde het filosofisch inzicht om mijn geestelijke gezondheid los te koppelen van iets dat ons ontnomen kan worden: lichamelijk comfort en fitheid.

Hiervoor trok ik naar de poorten van het Himalaya gebergte, op zoek naar een meester die mij deze weg kon wijzen.

 

In de leer bij Sri Nair Parveen en Willy Bok

Hoog in de bergen vond ik Sri Nair Parveen. Vol toewijding gaf ik mij over aan zijn onderricht, op zoek naar wijsheid.

De precisie en helderheid in Sri Nair Parveen's asana lessen zijn buitengewoon meesterlijk, maar van nog grotere waarden waren de wijsheden die deze meester mij meegaf en zijn onverstoorbare innerlijke rust.

Sri Naïr Parveen leerde me dat we ons niet hoeven te identificeren met wat we denken of voelen. Om niet meer van het ene drama in het andere te vallen volstaat het om gedachten en gevoelens te laten komen en gaan en jouw plaats in te nemen als de onaantastbare getuige van die gedachten stroom.

Een staat die onze essentiële natuur is en die spontaan op de voorgrond komt in momenten van liefde, overgave of bijvoorbeeld appreciatie van een zonsondergang.

"You're not your thoughts, you're the untouched and unlimited witness of your thoughts"

Het was Parveen die me op het idee bracht deze transformerende ervaring te gebruiken om andere mensen te helpen.

Bij terugkeer in België schreef ik mij in aan het Iyengar Yoga instituut van Brussel. Daar heb ik 6 jaren opleiding volbracht onder leiding van mijn mentor en leermeester tot op heden; Willy Bok. In 2021, werd ik zelf docent aan het Iyengar Yoga instituut van Brussel.

 

 

Wil je meer te weten komen over Bergé Yoga en de manier van lesgeven? Lees dan mijn visie.